WTA: 2017 v številkah

27.12.2017
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Odsotnost Serene Williams in Viktorije Azarenke, dopinški greh Marije Šarapove ter tragedija Petre Kvitove so močno premešali štrene na WTA Touru.

V letu 2017 je vrh teniške lestvice WTA zasedalo pet igralk. Sezono je na prvem mestu začela Serena Williams, ki je v zgodnji fazi nosečnosti osvojila OP Avstralije, nato pa naznanila večmesečni tekmovalni premor.

Zaradi nosečnosti in kasnejše bitke za skrbništvo nad sinom je pretežni del sezone izpustila Viktorija Azarenka. Petra Kvitova se še vedno vrača po napadu z nožem, v katerem je utrpela zelo hude poškodbe igralne roke. Poznala se je tudi odsotnost Marije Šarapove, ki se je aprila vrnila po 15-mesečni kazni zaradi uživanja prepovedanega meldonija.

Odsotnost teniških zvezdnic je močno vplivala na dogajanje pri vrhu WTA lestvice. Williamsovo je marca s prvega mesta izrinila Angelique Kerber, a se je Američanka pet tednov kasneje spet vrnila na vrh.

Kerberjeva je številko ena ponovno prevzela maja, a jo dva meseca kasneje morala predati Karolini Pliškovi. Ta se je na prvem mestu obdržala le osem tednov, preden jo je na drugo mesto potisnila Garbine Muguruza. Tudi Španka ni zdržala dolgo, komaj mesec dni kasneje se je na vrh zavihtela Simona Halep in se brez osvojenega Grand Slama dokopala do prvega YE#1 v karieri.

Sezona 2017 je bila 47. pod okriljem Zveze teniških profesionalk (WTA). Odigranih je bilo 59 turnirjev v sedmih kategorijah - Grand Slami (4), WTA Finals (1), WTA Elite Trophy (1), Premier Mandatory (4), Premier 5 (5), Premier (12) in International (32).

Največ lovorik je osvojila Elina Svitolina (5), največ finalov pa je zbrala Caroline Wozniacki (8). Največ točk je ob koncu sezone je imela Halepova (6.175), naveč denarja pa je s turnirskimi nagradmi zaslužila Venus Williams ($5,468,741).

Teniška igralka leta po izboru Mednarodne teniške zveze (ITF) je postala Muguruza, najbolj je napredovala Jelena Ostapenko, novinka leta je bila Catherine Bellis, povratek leta pa je uspel zmagovalki OP ZDA Sloane Stephens.

V kategoriji začetnega udarca je najbolj blestela Johanna Konta, ki je dobila 79 odstotkov servisnih iger in 51 odstotkov točk na drugi začetni udarec. Največ asov (452) je dosegla Karolina Pliškova, ki je obenem zabeležila tudi najboljši izid po številu neubranljivih servisov na enem obračunu - 21.

Najvišji odstotek dobljenih točk na prvi začetni udarec je imela Kvitova (74%), najbolj jeklene živce pa je pokazala Lucie Šafarova, ki je ubranila kar 64 odstotkov vseh brejk žogic. Največ dvojnih napak je zbrala Ostapenkova (380), najbolj pa se ji je približala Kristina Mladenovic (337).

Na returnu je blestela Sara Errani, ki je dobila 49 odstotkov iger na servis nasprotnice. Enak odstotek (49%) je zabeležila v kategoriji dobljenih točk na returnu in ob tem izkoristila kar 54% brejk priložnosti. Ostapenkova je veliko število dvojnih napak kompenzirala z dobrim returnom, saj je dobila 46 odstotkov točk.

Največ zmag je nanizala povratnica med elito Wozniackijeva (60). Danka je prav tako zbrala največ zmag na igriščih s trdo podlago (41). Na travnati podlaga je bila najbolj plodna Konta (13 zmag), največ zmag pa pesku pa je zabeležila Kiki Bertens (24). Največ obračunov na tri nize je dobila Ostapenkova (19), ki je za las prehitela Wozniackijevo (18).

Slednja se lahko pohvali z največ zmagami nad igralkami iz top 10 (14) oziroma top 5 (8). Osem zmag nad najboljšimi petimi igralkami sveta je zbrala tudi Svitolina (8-1). Deveta zmaga se ji je izmuznila na OP Francije, kjer ni izkoristila zaključne žogice proti Halepovi.

V pokalu Fed se je zmage veselila reprezentanca ZDA, sicer pa so največ lovorik (8) zbrale Ukrajinke in Čehinje. Ukrajinke so po tudi po zaslugi Svitoline (5-0) dobile vseh osem finalov (8-0), v katerih so nastopile.

Zmagovalka najdaljšega obračuna leta je bila železna dama Svetlana Kuznjecova, ki je za zmago nad Jelenko Janković z izidom 6:4, 5:7, 9:7 na OP Avstralije potrebovala tri ure in 36 minut. Največ iger sta na Wimbledonu odigrali Konta in Donna Vekić, z izidom 7:6, 4:6, 10:8 je slavila Britanka. Najdaljšo podaljšano igro je z izidom 17:15 dobila Yanina Wickmayer proti Amri Sadiković.

Najmlajša zmagovalka leta je postala Marketa Vondrousova, ki je bila v času osvojene turnirske lovorike stara 17 let in devet mesecev. To je bil šele njen drugi nastop na WTA turnirju. Takrat je bila uvrščena na 233. mesto lestvice WTA, s čimer je postala tudi najnižje rangirana igralka s turnirsko zmago.

Najstarejša zmagovalka leta je bila veteranka Francesca Schiavone, ki je slavila pri starosti 36 let in devet mesecev. 37-letnica naj bi se upokojila ob koncu letošnje sezone, vendar bo, kot kaže, nadaljevala tudi v letu 2018.

Teniške igralke so v letu 2017 poskrbele za devet dvojnih kravat. Le enkrat se je to pripetilo na Grand Slamu, ko je Wozniackijeva na OP ZDA s 6:0, 6:0 premagala Francoise Abando.

Največkrat se je turnirske zmage veselila druga nosilka v žrebu (9). Nepostavljene igralke so osvojile 24 turnirjev.


pripravil: Ž. J.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete