Teniške organizacije našle skupni jezik o sistemu 'challenge'. Od sedaj 3+1 na niz

20.03.2008

LONDON- Profesionalni tenisači in tenisačice bodo od naslednjega turnirja naprej (Sony Ericsson Open, Miami) lahko trikrat na niz zahtevali elektronsko preverbo padanja žogice ali 'challenge', po slovensko tudi 'sokolovo oko'.

Štiri teniške organizacije, mednarodna teniška federacija (ITF), združenje teniških profesionalcev (ATP), žensko teniško združenje (WTA) in organizatorji turnirjev za Grand Slam so potrdili, da so prišli do skupne odločitve o elektronskem preverjanju žogice na linijah, ki bo veljala na vseh profesionalnih turnirjih.

Odkar so uvedli sistem 'challenge' so se organizatorji sami odločali o pravilih te elektronske metodologije. Do sedaj je na nekaterih turnirjih celo veljalo neomejeno število takoimenovanih 'challengov', na drugih dva do tri po nizu.

Teniške organizacije so se tako odločile, da bo sedaj veljalo pravilo 3+1, kar pomeni, da ima vsak igralec pravico do treh napačnih odločitev po nizu, plus eno, če se igra 'tiebreak' ali podaljšana igra. Igralci bodo še vedno lahko imeli neomejeno število pravilno klicanih 'challengev'.

Organizatorji turnirjev se bodo še vedno lahko tudi sami odločali ali bodo uporabljali to tehnologijo ali ne. Nekateri jo uporabljajo samo na centralnih terenih ampak bistvo dogovora je, da so pravila sistema na vseh turnirjih enaka, če se le-ta uporablja.

Od štirih turnirjev za Grand Slam, trenutno trije (Australian Open, Wimbledon, US Open) izkoriščajo elektronsko kontrolo padanja žogice blizu linije. Sistema ne uporabljajo samo na Roland Garrosu, zato ker na pesku žogica pusti viden odtis.

foto:ontennis.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete