Naomi Osaka je meteorski vzponu po WTA lestvici pripisala spremembi prehranjevalnih navad. Dvajsetletnica je lansko sezono končala na 68. mestu računalniške lestvice, po zmagi v New Yorku pa je postala sedma igralka sveta. V finalu zadnjega grand slama sezone je v dveh nizih odpravila Američanko Sereno Williams in postala prva Japonka med dekleti in fanti, ki se lahko pohvali z lovoriko na grand slamih.
Osaka je v sezoni 2018 osvojila dve lovoriki (2-0) in odigrala 50 obračunov (35-15/69%). Dobila je skoraj 70 odstotkov vseh dvobojev, kar je skoraj 10 odstotkov več od njenega kariernega povprečja (60%). 35 zmag je prav tako njen najboljši izkupiček doslej, pred tem je bila najuspešnejša v sezoni 2016, ko je nanizala 34 zmag (34-22).
"Priprave sem začela s strogo dieto. Ko sem prispela v Avstralijo, sem bila fizično zelo dobro pripravljena. Nato sem na tem gradila. Občutek imam, da se premikam bolje kot kdajkoli prej," je skrivnost uspeha razkrila Osaka, ki je z jedilnika črtala ogljikove hidrate. "Morda bo zvenelo skrajno, a med pripravami sem jedla samo kuhano krano. V vreli vodi sem kuhala piščanca in brokoli, brez ogljikovih hidratov," je pojasnila. Njena šibka točka ostaja sladoled, ki ga uživa le takrat, ko ne trenira. Najraje ima sladoled zelenega čaja, ki velja za enega najbolj priljubljenih okusov na Japonskem.
Z dieto je poskrbela za optimalno fizično pripravo, psihološko trnost pa krepi z jasno začrtanimi rutinami. "V zadnjih dveh tednih sem za zajtrk vedno jedla isto - lososovo štručko. To sem jedla tudi pred finalom. Nimam ritualov, prej bi temu rekla navade. Vedno moram najprej obuti desni čevelj in vsi moji loparji morajo biti na notranji strani torbe," je razkrila 20-letnica.
pripravil: Ž. J.
foto: Zimbio.com
Kje kupujete teniško opremo ?
Komentarji