Novak se je odpovedal uživanju glutena, sestavnega dela beljakovin, ki so shranjene v določenih vrstah žitaric (pšenica, rž, ječme oves). Značilnost glutena ali lepka je, da veže vodo in skrbi za elastičnost testa. Mnogi športniki so se začeli spraševati ali se je smotrno odpovedati jutranji žemljici, opoldanskemu sendviču in okusni pašti…
Dejstvo je, da je brezglutenska dieta nujna pri bolnikih s celiakijo. V sodobnih časih je veliko ljudi močno občutljivih na gluten, povečuje se tudi število ljudi z avtoimunsko boleznijo celiakijo. Pri slednji lahko že zelo majhna količina glutena v presnovi pomeni hude zdravstvene tegobe, kot so slabost, bruhanje, slaba presnova hranilnih snovi, driska, slabokrvnost in celo hude poškodbe tankega črevesa. Če bolnik s hrano ne prejema glutena, se ponovno obnovijo resice tankega črevesa in prevzamejo običajno vlogo. Po prehodu na brezglutensko prehrano se zdravstveno stanje bolnika s celiakijo zelo hitro izboljša. Brezglutenska dieta nima nikakršnih stranskih učinkov, saj gluten ni življenjsko pomembna hranilna snov. V ZDA oboli za celiakijo 1 od 133 odraslih Američanov. Kljub temu je nedavna raziskava potrdila, da se nekaterim ljudem s podobnimi simptomi, kljub negativnemu testu na to obolenje, pravtako izboljša zdravstveno stanje z izločitvijo glutena iz prehrane. Stanje je zdravstvena stroka poimenovala “Non-Celiac Gluten Intolerant” (NCGI) oziroma nekakšna alergija na gluten, ki ne pomeni celiakije, saj so simptomi blažji: driska, slabost, izguba telesne teže in virozi podobni simptomi. V takšnem primeru se z brezglutensko dieto pravtako izboljša fizična pripravljenost. Težava je v odkrivanju tega bolezenskega stanja. Včasih niti krvni testi niso zanesljivi, zato je priporočljivo opraviti biopsijo tankega črevesja.
Rjavi in divji riž, koruza, kvinoja, ajda, proso, pritlikavo proso (“teff”), in ščir (“amaranth”) so žitarice primerne za brezglutenski jedilnik. Iz omenjenih se lahko izdeluje moka in kruh, uporabni so tudi za različne obroke in dodatke k obrokom. Poleg tega imajo še veliko hranilnih snovi. Severnoameriški oreščki kvinoje so izredno bogati z beljakovinami in odličen prehranski proteinski nadomestek.
Pojavljajo se tudi teorije, da gluten povzroča debelost in težave, povezane z njo. Sicer nekateri primeri športnikov dokazujejo, da so ob brezglutenski dieti dosegali boljše rezultate. Vendar nobena raziskava v širšem obsegu ni pokazala neposrednega vpliva glutena na debelost ali slabše zdravstvene rezultate pri ljudeh, ki niso občutljivi na gluten ali nimajo prej omenjene avtoimunske bolezni. Debelost je bolj povezana s predelanimi ogljikovimi hidrati, ki pogosto spremljajo gluten.
Odpovedati se glutena v primeru, da nimate prej opisanih bolezenskih stanj, je lahko nevarno. Poleg žitaric, gluten najdemo v številnih solatnih prelivih, začimbah in pivu. Odločitev za kompleksno brezglutensko dieto je velik korak, zato se je potrebno prej o njej izčrpno poučiti. Posebej to velja za športnike, katerih treningi zahtevajo večjo zalogo ogljikovih hidratih za oskrbo mišične mase. Vsaka dieta, ki brez potrebe omejuje izbor prehrane za športnika, lahko povzroči pomanjkanje pomembnih hranilnih snovih.
pripravila: Nina Kelemen
foto: GoogleImages
Kje kupujete teniško opremo ?
Komentarji